Ljudböcker – vad vore livet utan dessa. Tack och lov har det blivit så mycket lättare att få åtkomst till denna outtömliga källa till glädje. Utbudet är enormt och alla generar finns representerade. Det är snarare så att det är svårt att välja många gånger
När det kommer till att välja så finns det några olika alternativ när det kommer till ljudböcker där de möjligheter som finns är att köpa, låna eller prenumerera, på exempelvis Storytel. Välj det alternativ som passar dig bäst. Men en sak är säker oavsett vilken metod du väljer så är ljudböcker en otrolig källa till glädje.
Deckare, true crime och kriminalromaner är den genre som är efter år toppar listan över de mest populära ljudböcker.
Svenska författare
Det finns många bra svenska författare och en är Sofie Sarenbrant. Det är en deckare i Stockholmsmiljö, där man får följa kriminalinspektören Emma Sköld. Det finns sju böcker i serien och alla är riktiga nagelbitare och svåra att stänga av när man väl har börjat att lyssna. Serien börjar med boken Vecka 36. Sofie Sarenbrant har även skrivit boken Bakom din rygg, även den en deckare i Stockholmsmiljö, men med nya karaktärer.
I samma genre, Stockholmsdeckare, hittar vi författaren Dag Öhrlund som tillsammans med författarkollegan Dan Buthler har skrivit om Jacob Colt och Christopher Silfverbielke. I denna serie får man följa fullblodspsykopaten Silvferbielke och hans framfart världen över, där han lämnar kaos och döda kroppar efter sig, Den andra huvudkaraktären är kriminalkommissarie Colt som ser det som sin livsuppgift att stoppa honom. Mycket spänning och otrolig läsupplevelse utlovas.
Klassiker
Som tidigare nämnts så finns det ett otroligt utbud av ljudböcker och även många av de gamla klassikerna finns numera att tillgå, så nu finns det inte längre några ursäkter att inte plöja igenom alla dessa ”måste”-böcker. Många av de gamla klassikerna känns otroligt lätta när de är i ljudboksform, både till tyngden på boken men även till innehållet.
Vilhelm Mobergs Utvandrarna, Raskens och Rid i natt, Karin Boyes Kallocain och Hjalmar Söderbergs Doktor Glas för att nämna några av de stora svenska klassiska författarna.
Franz Kafka, Jules Verna, Jane Austen, Emily Bronte och Voltaire bara för att nämna några stora klassiska utländska författarna.
Uppläsarna
Sedan ljudböckerna blev tillgängliga för i princip alla så kan man konstatera att även uppläsarna har förbättrats en hel del. Mycket av läsglädjen eller läsupplevelsen beror till stor del på den som läser upp boken. Ett tips kan vara att även vara uppmärksam på uppläsaren när man väljer en ny bok.